Eğitim, bireylerin ve toplumların geleceğini şekillendiren en önemli unsurlardan biridir. Ailede başlayan eğitim, çocukların kişisel ve akademik gelişiminde kritik rol oynamaktadır. İçinde bulunduğumuz 21. yüzyılın hızla değişen dinamikleri ve getirdiği yeni gereksinimler, eğitim anlayışımızı sürekli olarak yenilemeyi ve geliştirmeyi zorunlu kılmaktadır.  Bakanlığımız tarafından hayata geçirilen Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında,  Genel Müdürlüğümüzce gerçekleştirilecek olan “Hane İçi Dijital Eğitim Konferansları” ve “Maarif Modeli Aile Konferansları” ile aileleri; öğretim süreçlerine dahil etmeyi, eğitim sürecindeki etkinliğini artırmayı, çağın gerektirdiği bilgi ve becerilerle donatılmış nesiller yetiştirirken risk ve tehditlere karşı korumayı ve güçlendirmeyi amaçlamaktayız.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli: Geleceğin Eğitim Vizyonu

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli; millî ve manevi değerlerimizi temel alarak çağın bilimsel ve teknolojik gelişmeleriyle bütünleşmiş, yenilikçi bir eğitim anlayışını temsil etmektedir. Bu model; öğrencileri sadece bilgiyle donatmakla kalmayıp onları eleştirel düşünme, problem çözme, iş birliği yapma ve iletişim kurma becerileriyle de güçlendirmeyi amaçlarken yetkin ve erdemli insan yetiştirme felsefesi üzerine kurulmuştur. Ailelerin bu modelin temel felsefesini ve hedeflerini anlaması, çocuklarının eğitim yolculuğunda onlara daha etkin bir rehberlik etmeleri açısından büyük önem taşımaktadır.  “Hane İçi Dijital Eğitim Konferansları” ve “Maarif Modeli Aile Konferansları” ile ailelere modelin içeriğini, aileyi korumayı, güçlendirmeyi ve dijital dünyanın işleyiş yapısını derinlemesine aktarmayı da hedeflemekteyiz.

Hane İçi Dijital Eğitim Konferansları: Dijital Çağda Ailelerin Eğitimdeki Yeni Rolü

Günümüzde teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte, çocukların eğitim ve yetiştirme süreçleri de değişmekte ve dönüşmektedir. “Hane İçi Dijital Eğitim Konferansları”, bu dönüşümün farkında olan ailelere, dijital dünyanın getirdiği risk ve tehditlere karşı rehberlik etmeyi amaçlamaktadır. Bu konferanslar aracılığıyla aileler; güvenli internet kullanımını, dijital bağımlılık, çocuk psikolojisi, aile içi sınırlar ve bilinçli internet kullanımı gibi konularda bilgilendirilecek, ailelerin dijital dünyanın tehditlerine karşı güçlenmesini sağlayacak, aileleri dijital çağın yeni dinamiklerine hazırlayarak çocuklarını geleceğe daha bilinçli bir şekilde yetiştirmelerine olanak tanıyacaktır.

“Hane İçi Dijital Eğitim Konferansları” ve “Maarif Modeli Aile Konferansları”, Türkiye’nin dört bir yanındaki illerde düzenlenecek bir dizi etkinlik olarak planlandı. Rehber öğretmenler, kurs programlarının eğiticileri, muhtar ve velilerin katıldığı  ilk konferans, 24 Nisan 2025 tarihinde Erzurum’da gerçekleşti.  Konferansta, alanında uzman isimler, velilerimizle bir araya gelerek aşağıdaki konulara değindiler:

  •      Daire Başkanı Hikmet AZER: “Maarif Modeli Ebeveyn Okulu ve Aile Okulu Kursları”
  •      Prof. Dr. Levent ERASLAN: “Dijital Güvenlik ve Eğitim”
  •      Savaş ÖZEN: “Dijital Bağımlılık ve Çocuk Psikolojisi”
  •      M. Sayid ÖZCAN: “Aile İçi Dijital Sınırlar ve Bilinçli İnternet Kullanımı” konusunda sunum yaptılar.

Genel Müdürlüğümüzce 30 Nisan 2025 tarihinde Ankara’da, 9 Mayıs 2025 tarihinde Gaziantep’te ilerleyen günlerde ise İstanbul, Adana ve Balıkesir’de aynı konuda konferansların devam etmesi planlanmaktadır.